Městská knihovna v Přerově

Telefon: (+420) 581-334-068 Email: Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.

Logo knihovny

Současná literatura pro děti a její vliv na rozvoj čtenářství X.

Městská knihovna v Přerově a Muzeum Komenského v Přerově zvou na 10. ročník odborného semináře pro pracovníky knihoven, pedagogické pracovníky a studenty na téma Současná literatura pro děti a její vliv na rozvoj čtenářství.

Témata semináře:

Jsme tu pro vás od roku 2600 př. n. l. – ve fikci i realitě. Knihovny a knihovníci jako hrdinové příběhů

Mgr. Markéta Straková, Ph.D.(Muzeum Komenského v Přerově)

Speciální příspěvek k jubilejnímu X. ročníku semináře – sonda do zobrazení i života knihovníků a samozřejmě i knihoven nejen napříč historií, ale především v literatuře pro děti a mládež. Jak vypadá zažitý archetyp knihovníka – a jak by knihovníci vypadali nazíráno pohledem přírodních věd jako živočišný druh? Mohou být knihovníci hrdinové? A pokud jsou, jak dlouho již trvá jejich boj a proti čemu bojují? Prohrávají nebo vyhrávají? Závěrem pozitivní příběh ze současnosti „Knihovny vracejí úder!“ a Bonus pro dospělé…

Příběhy, které pomáhají překonávat handicapy

Mgr. Pavlína Lišovská (Knihovna Jiřího Mahena v Brně)

Léčivá síla slov příběhů je fenomén, který vnímá nejen mnoho odborníků, ale také laiků, kteří v nich najdou útěchu, radost, odlehčení od vlastní bolesti či pohlazení po unavené a životem těžce zkoušené duši, nebo náhled, jak jde podobně vypadající životní situace řešit. Mohou ale knihy s příběhy o handicapech opravdu něco vyléčit? Co mohou předávat dětem? Existují handicapy, které v knihách nenajdeme? A co s takovým příběhem udělat v praxi? V tomto příspěvku si doporučíme různé zajímavé tituly věnované handicapům nejen fyzického charakteru a nastíníme si možnosti práce s nimi na lekci či besedě s dětmi.

Úvod do biblioterapie a její využití v praxi

Marcela Kořínková (Knihovna Kroměřížska)

Marcela Kořínková se ve svém příspěvku o biblioterapii stručně zaměří nejdříve na její definici a historii. Zmíní i některé z jejích zakladatelů a pokračovatelů. Následovat bude zmínka o kategoriích, které tvoří biblioterapii. Největší část příspěvku zaměří na konkrétní kazuistiky ze své praxe. Uvede vždy anamnézy klientů a knihy, které pro ně vybrala. Součástí přednášky budou také ukázky toho, jakou formou klienti texty zpracovávali. Přednáška bude sloužit jako návod, jak lze s biblioterapií pracovat v knihovnách.

 

Registrace:

K účasti na semináři se můžete přihlásit do 5. listopadu 2021 prostřednictvím internetového registračního formuláře.

Seminář se uskuteční ve středu 10. listopadu 2021 od 9.00 hodin v zasedací místnosti Magistrátu města Přerova, Smetanova 7 (dvorní trakt).

Účastnický poplatek 200 Kč, pro členy SKIP 150 Kč vybíraný při prezenci. Každý účastník obdrží tištěný sborník všech příspěvků ze semináře v hodnotě 50 Kč.

 

Seminář je realizován ve spolupráci s Muzeem Komenského v Přerově v rámci výkonu regionálních funkcí Olomouckého kraje zabezpečovaných Městskou knihovnou v Přerově. Seminář finančně podpořilo Ministerstvo kultury ČR a Svaz knihovníků a informačních pracovníků České republiky (SKIP ČR).

Pozvánka na seminář (ke stažení ve formátu PDF), program semináře (ke stažení ve formátu PDF). 

V souladu s dodržováním aktuálně platných nařízení vlády a MZČR žádáme všechny přihlášené účastníky, aby byli při prezenci schopni prokázat svou bezinfekčnost některým z následujících způsobů: 
 
  • negativní PCR test starý nejvýše 72 hodin
  • negativní antigenní test starý nejvýše 24 hodin
  • negativní antigenní test provedený za dozoru zdravotnického pracovníka prostřednictvím on-line služby starý nejvýše 24 hodin
  • negativní výsledek vlastního samotestu absolvovaného na místě 
  • laboratorně potvrzené prodělání onemocnění Covid-19 v době ne delší než 180 dnů
  • aplikace očkování proti onemocnění Covid-19, přičemž od poslední dávky vakcíny musí uplynout nejméně 14 dnů
Rovněž prosíme všechny účastníky, aby měli během celé akce nasazený respirátor tř. FFP2, příp. KN95/N95. 
 

V případě dotazů kontaktujte:

Mgr. Andrea Kopečková, Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript., tel.: +420 581 334 072

 

 

          

 

Ministerstvo kultury ČRSKIP ČR Bibliohelp  Čte sy rád   Rosteme s knihou   Portál české literatury  Celé Česko čte dětem Čtení pomáhá

  Československá bibliografická databáze          Nejlepší knihy dětemKnihovny.czSlužba Získej Bookstart 

 
Městská knihovna v Přerově,
příspěvková organizace
Žerotínovo nám. 211/36
750 02 PŘEROV
 
tel.: (+420) 581-334-060
e-mail: Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.
ID datové schránky: kefk5ik
Bankovní účet: 86-7119620217/0100

Zřizovatel

Zřizovatelem Městské knihovny v Přerově, příspěvkové organizace je Statutární město Přerov.

Další informace

Mapa webu

Prohlášení o přístupnosti

RSS

Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.

Napište nám nebo zavolejte

Dotazy na služby a výpůjčky:
tel.: +420 581 334 068
sluzby@knihovnaprerov.cz

Dotazy na akce:
tel.: +420 581 334 072
aktivity@knihovnaprerov.cz

Další kontakty