Městská knihovna v Přerově

Telefon: (+420) 581-334-068 Email: Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.

Logo knihovny

ONLINE: Přírodní krásy Severní Ameriky a současné problémy a kultura jejích původních obyvatel

Denisa Krásná představí svá nejoblíbenější místa západního pobřeží Severní Ameriky - od San Francisca přes Olympijský poloostrov a Britskou Kolumbii až po Denali na Aljašce. Nevynechá zážitky z kempování s medvědy, ze sólo trekování v oregonské a washingtonské divočině nebo ze setkání s velrybami. Svoji přednášku okoření také zajímavostmi ze současného života původních národů Severní Ameriky.

Dozvíte se tedy například i to, že se Kanada potýká s epidemií pohřešovaných a zavražděných indiánských žen, že Inuité a další arktické kmeny byly mezi prvními, kdo zaznamenal klimatickou změnu a dosud stojí v popředí hnutí na ochranu životního prostředí, a že členové některých kmenů musí denně absolvovat složitý proces přechodu hranic třeba jen za nákupem potravin. Přednáška osvětlí tyto i mnohé jiné otázky, na které chcete znát odpověď.

Denisa Krásná v současnosti pokračuje v doktorském studiu na Masarykově univerzitě v Brně, kde se podílí na výuce na katedře anglistiky a amerikanistiky. Ve svém výzkumu se zaměřuje na současné problémy a kulturu původních obyvatel od Mexika přes Hawaii až po Kanadu a zkoumá především zobrazení dopadů kolonizace v literární tvorbě současných indiánských autorek. Ve velké míře se zaměřuje na problematiku západního hierarchického vnímání a z toho plynoucího vykořisťování přírody, zvířat a znevýhodněných skupin lidí. Od svých 18 let pravidelně cestuje na oba americké kontinenty, jak za studiem a výzkumem, tak za přírodními krásami, kulturou a přáteli. Když se zrovna nevěnuje akademické činnosti, tráví veškerý volný čas na horách.

Přednáška se uskuteční ve středu 31. března 2021 od 17.00 hodin online formou prostřednictvím aplikace Zoom. Odkaz na přednášku: https://cesnet.zoom.us/j/95509285412 Pro vstup do online místnosti není nutné instalovat aplikaci do PC, po kliknutí na odkaz můžete pokračovat přes webový prohlížeč (Join from Your Browser), kde zadáte své jméno (Your Name), vyřešíte jednoduchou hádanku a připojíte se (Join).

Žádáme všechny sledující, aby si vypnuli mikrofon a kameru, aby nebyl přednášející rušen. Pro dotazy bude ponechán prostor v samotném závěru besedy prostřednictvím chatu.

Akce je pro všechny zájemce zdarma.

Přírodní krásy Severní Ameriky - beseda Denisy Krásné

 

Ministerstvo kultury ČRSKIP ČR Bibliohelp  Čte sy rád   Rosteme s knihou   Portál české literatury  Celé Česko čte dětem Čtení pomáhá

  Československá bibliografická databáze          Nejlepší knihy dětemKnihovny.czSlužba Získej Bookstart 

 
Městská knihovna v Přerově,
příspěvková organizace
Žerotínovo nám. 211/36
750 02 PŘEROV
 
tel.: (+420) 581-334-060
e-mail: Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.
ID datové schránky: kefk5ik
Bankovní účet: 86-7119620217/0100

Zřizovatel

Zřizovatelem Městské knihovny v Přerově, příspěvkové organizace je Statutární město Přerov.

Další informace

Mapa webu

Prohlášení o přístupnosti

RSS

Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.

Napište nám nebo zavolejte

Dotazy na služby a výpůjčky:
tel.: +420 581 334 068
sluzby@knihovnaprerov.cz

Dotazy na akce:
tel.: +420 581 334 072
aktivity@knihovnaprerov.cz

Další kontakty