Vytisknout tuto stránku

Rozsáhlý utajený bunkr z dob studené války v Přáslavicích u Olomouce

Rozsáhlý objekt přáslavického bunkru sloužil jako záložní zesilovací stanice, kde se sbíhaly různé druhy komunikačních kabelů. V případě jaderného konfliktu by měl strategický význam pro komunikaci mezi Berlínem a Moskvou. Záložních zesilovacích stanic vzniklo na území bývalého Československa celkem sedm. Největší z nich je bunkr v Přáslavicích u Olomouce, se kterým posluchače seznámí na své přednášce Martin Bukovský.

Vybudovaný byl mezi lety 1970 a 1976 a podléhal nejvyššímu stupni utajení. Zcela odtajněn byl až mnoho let po sametové revoluci a teprve v červnu 2022 byl zpřístupněn veřejnosti jako jediný někdejší vojenský objekt svého druhu. Posádka by musela uvnitř vydržet až deset dní bez zásahu zvenčí. Proto je bunkr "nabitý" nejen technologiemi, ale jsou zde i ložnice, umývárny, kuchyně, jídelny či ošetřovna. Na svoji dobu se jednalo o luxusně vybavený vojenský objekt. Záclonky i falešná okna vyplněná plakáty měla za cíl evokovat stav "normálnosti", i když by venku zuřila jaderná válka a nezbylo by nic než nukleární poušť. 
 
Přednáška se uskuteční v úterý 18. dubna 2023 od 17.00 hodin v přednáškové místnosti Městské knihovny v Přerově na Žerotínově náměstí 36 (přízemí budovy, bývalá studovna - vstup hlavním vchodem).
 
Vstupné 50 Kč, uživatelé Městské knihovny v Přerově mají vstup zdarma.
 
Vzhledem k prostorovým možnostem přednáškové místnosti je kapacita akce omezena. Na přednášku se předem přihlaste prostřednictvím níže uvedeného formuláře, osobně v Městské knihovny v Přerově, na telefonním čísle 581 334 069 nebo na e-mailové adrese propagace@knihovnaprerov.cz
 

Těšíme se na vaši návštěvu. 

Rozsáhlý utajený bunkr


Přihláška na přednášku

Jméno:*
E-mail:*
Čten. číslo:
Předmět:
Poznámka:*

Osobní údaje jsou zpracovávány v rozsahu a účelu uvedeném v Knihovním řádu v samostatné příloze Rozsah a způsoby získávání, zpracování a nakládání s osobními údaji uživatelů Městské knihovny v Přerově a v souladu s nařízením Evropského parlamentu a Rady (EU) 2016/679 o ochraně fyzických osob v souvislosti se zpracováním osobních údajů a o volném pohybu těchto údajů a o zrušení směrnice 95/46/ES (obecné nařízení o ochraně osobních údajů) a pouze pro účely administrace pořádané akce. Veškeré osobní údaje budou po skončení akce smazány a skartovány.