Vytisknout tuto stránku

Milostivé léto – odpouštění dluhů

Vláda ČR vyhlásila tzv. Milostivé léto, což znamená, že od 28. října do 28. ledna se mohou lidé, kteří jsou v exekuci vůči státu a veřejným institucím (např. zdravotní pojišťovny, obce, nemocnice, technické služby, dopravní podnik, ČEZ, knihovny apod.) snadno dostat ze svých dluhů. Pro mnohé lidi je to opravdu zásadní příležitost a něco, co jim může naprosto změnit život. 

Mezi instituce, na které se Milostivé léto vztahuje, patří také knihovny zřizované městem či krajem. Podle expertů z Člověka v tísni patří knihovny mezi čtyři nejčastější instituce, u nichž soudní exekuce vznikají. Speciálně se pak týkají dětských dlužníků.

Milostivé léto platí pouze v rozmezí od 28. 10. 2021 do 28. 1. 2022. Pokud bude v tomto časovém rozmezí exekutorovi plně uhrazena jistina a 908 Kč na náklady, bude zbytek dluhu odpuštěn. Pozor – Milostivé léto se nevztahuje na exekuce vedené státem, tzv. správní nebo daňové exekuce, které jsou nejčastěji vymáhané celní správou, finanční správou či okresní správou sociálního zabezpečení. Milostivé léto nelze využít ani tehdy, pokud dluh ještě není v exekuci nebo jste v oddlužení.

Jak celé odpouštění dluhů v rámci akce Milostivé léto funguje, se můžete dočíst na Milostivé léto | Jak přežít dluhy (jakprezitdluhy.cz) nebo na https://nedluzimstatu.cz/milostive-leto/.

Milostivé léto