Vytisknout tuto stránku

Díla nedostupná na trhu (DNNT) – nová služba pro uživatele knihovny

Nenašli jste požadovanou knihu v knihkupectví, v antikvariátu ani v internetovém obchodě? Pravděpodobně se může jednat o dílo nedostupné na trhu (DNNT), které vám nyní Městská knihovna v Přerově umožňuje v digitalizované podobě zpřístupnit na základě smlouvy s Národní knihovnou ČR. Tuto službu mohou zdarma využít všichni uživatelé knihovny s platnou registrací.

Díla nedostupná na trhu (DNNT) zahrnují plné texty dokumentů (knihy, časopisy, noviny atd.) vydaných na území České republiky. Jedná se o dokumenty chráněné autorským právem (tj. neuplynulo 70 let od smrti autora), které byly zařazeny do Seznamu děl nedostupných na trhu. Kromě toho databáze Národní digitální knihovny (NDK) obsahuje plné texty dokumentů, které jsou z hlediska autorského práva tzv. volné (autorskoprávně již nechráněné).

Od 6. 2. 2021 dochází k výraznému rozšíření služeb NDK-DNNT, která umožňuje přístup k plným textům českých knih vydaných do roku 2000, které již nelze obstarat. Obdobně budou k dispozici digitalizovaná vydání novin a časopisů do roku 2010. Celkem bude zpřístupněno cca 150 000 svazků knih a časopisů.

Bližší informace o dostupných digitalizovaných dokumentech, podmínkách využití této služby i postup přihlášení do databáze NDK naleznete v následujícím článku.

Díla nedostupná na trhu