Vytisknout tuto stránku

Podpořte českou literaturu aneb Svět knihy představuje české autory

Vážení přátelé literatury, čtenáři a uživatelé knihoven,

obracíme se na Vás s prosbou, zda byste nám pomohli šířit povědomí o nové aktivitě „Podpořte českou literaturu aneb Svět knihy představuje české autory". Zrušení letošního mezinárodního knižního veletrhu a literárního festivalu Svět knihy Praha motivovalo pořadatele, aby nesložili ruce v klín a pomohli české literatuře momentálně jedinou možnou cestou, a to zprostředkovaným setkáním s českými autory ve virtuálním prostředí online přenosy.

Na dárcovské platformě Donio byla založena sbírka www.donio.cz/svetknihy, kde mohou čtenáři přispět na své oblíbené spisovatele či nakladatele a zároveň pomoci k rozšíření knih potřebným.

Ve spolupráci s iniciativou #kulturažije budou na Mall.tv odvysílána ve 30minutovém formátu čtení významných českých autorů. Projekt startuje od středy 8. dubna od 14.00 hodin na internetové televizi https://www.mall.tv/svet-knihy. Účast v první skupině vybraných autorů přijali Bianca Bellová, Petr Borkovec, Radka Denemarková, Pavla Horáková, Petra Hůlová, Josef Pánek, Petra Soukupová, Petr Stančík a Michal Viewegh.

Termíny vysílání na Mall.tv:

8.4. Radka Denemarková
9.4. Michal Viewegh
10.4. Josef Pánek
11.4. Pavla Horáková
12.4. Petra Hůlová
13.4. Petr Borkovec
14.4. Petra Soukupová
15.4. Petr Stančík
16.4. Bianca Bellová

Výtěžek ze čtení autorů bude využit dvěma způsoby. Polovina částky bude určena samotným autorům, druhá polovina poputuje na nákup knih českých spisovatelů a knih z produkce menších nakladatelů, které současná situace ohrožuje nejvíce. Knihy budou následně distribuovány seniorům, dětem v ústavní péči nebo například osamělým lidem v karanténě.

Zároveň došlo k propojení s aktivitami Českého rozhlasu, kde bude ve čtvrtek 9. dubna připraveno speciální vysílání stanice Dvojka v podobě 12hodinového živého maratonu rozhovorů s osobnostmi české divadelní a literární scény „Ať žije divadlo! Ať žijí knížky!". Souběžně s tím ještě startuje také online kampaň #kupknihu.

Děkujeme a věříme, že tímto způsobem podpoříte svět literatury!