Vytisknout tuto stránku

S knížkou do života (Bookstart)

Městská knihovna v Přerově se od letošního roku řadí mezi další knihovny po celé republice, které jsou zapojené do projektu Bookstart. Tento projekt, v českém prostředí nazvaný S knížkou do života, je mezinárodní iniciativa, do níž se zapojují všechny typy knihoven na daném územním celku, aby zapojily aktivní rodiče a seznamovaly společně s nimi ty nejmenší čtenáře s knihou a nepřeberným množstvím příběhů v ní obsažených. Projekt obdržel cenu Ministerstva kultury ČR za informační a knihovnický počin v roce 2018.

Cíle projektu:

  • rozvoj čtenářské gramotnosti u nejmenších dětí
  • podpora dětských verbálních schopností a imaginace
  • vytváření pozitivního vztahu dítěte ke knihám
  • orientace rodičů v kvalitní literatuře pro děti
  • dovedení rodičů k pochopení významu čtenářských dovedností pro rozvoj dítěte a jeho budoucnost
  • inovace služeb knihovny pro rodiny s dětmi
  • vytvoření nové čtenářské komunity

Výhody projektu:

  • registrace uživatele do 6 let věku zdarma (platila již před zapojením do projektu)
  • začlenění dětí do kolektivu vrstevníků
  • cenné sociální kontakty pro rodiče

Projekt S knížkou do života je primárně určen pro rodiče s dětmi narozenými na sklonku loňského roku a v roce letošním. Tyto děti chce knihovna prostřednictvím svých aktivit provázet až do první třídy. Projekt je rodičům prvotně představen v rámci slavnostního vítání občánků, při kterém dochází k předání dárkové knižní sady. Tato sada obsahuje speciálně vydaný kalendář, leporelo lidových říkadel a písniček, licenci na audioknihu ke stažení a seznam doporučené současné literatury pro děti do 3 let. Dále je v setu přiložen ilustrovaný průvodce „Přerov – město v srdci Moravy“, záložka do knihy a informační leták o službách Městské knihovny v Přerově.

Dárková sada Bookstart

 

Obdržení dárkové sady nezavazuje rodiče přihlásit dítě jako čtenáře knihovny. V případě zájmu může rodič dítě přihlásit do knihovny předem na kterémkoli pracovišti Městské knihovny v Přerově nebo až v den konání společného setkání v půjčovně pro děti.

Městská knihovna v Přerově plánuje v rámci projektu S knížkou do života uspořádat během letošního roku čtyři setkání v prostorách půjčovny pro děti na Palackého ul. 1, jejichž programem budou besedy, společná čtení, tipy na knihy, ukázky práce s textem nebo různé hry a cvičení. Termíny jednotlivých setkání a jejich programy sledujte v rámci aktuálních informací na našich www stránkách, na facebookových profilech knihovny KnihovnaPrerov a TeensClubPrerov nebo na Instagramu knihovnaprerov .

Více informací o samotném projektu S knížkou do života naleznete na www.sknizkoudozivota.cz a na Facebooku S knížkou do života/Bookstart.

Srdečně vás zveme k účasti a těšíme se na setkání s vámi!

 

S knížkou do života (Bookstart)